Profil: -
Domeniu: Industrie alimentară
Descriere
Calificarea Brutar -patiser- preparator produse făinoase se aplică lucrătorilor care își desfășoară activitatea în unitățile de panificație, patiserie și de fabricare a produselor făinoase specializate în fabricarea diferitelor tipuri de produse de panificație, de patiserie și de produse făinoase la un nivel de calitate și siguranță care să asigure protecția vieții și sănătății consumatorilor.
Unități de rezultate ale invațării
• Unități de rezultate ale învățării tehnice generale
1. Aplicarea normelor de securiate și sănătate în muncă și de producție în industria alimentară
2. Aplicarea noțiunilor de microbilogie și a normelor de igienă în indutraia alimentară
3. Exploatarea utilajelor și a echipamentelor utilizate în industria alientară
4. Executarea opatrațiilor de bază în laborator în induatria alimentară
• Unități de rezultate ale învățării tehnice specializate
5. Fabricarea cărămizilor (elemente de zidărie ceramică)
6. Fabricarea țiglelor (învelitorilor ceramice)
1. Aplicarea normelor de securiate și sănătate în muncă și de producție în industria alimentară
2. Aplicarea noțiunilor de microbilogie și a normelor de igienă în indutraia alimentară
3. Exploatarea utilajelor și a echipamentelor utilizate în industria alientară
4. Executarea opatrațiilor de bază în laborator în induatria alimentară
• Unități de rezultate ale învățării tehnice specializate
5. Fabricarea cărămizilor (elemente de zidărie ceramică)
6. Fabricarea țiglelor (învelitorilor ceramice)
Acces
Absolvenții învățământului secundar inferior.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului pot dobândi calificarea profesională optând pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică de 720 ore.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului pot dobândi calificarea profesională optând pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică de 720 ore.
Pregătire
Dobândirea calificării se realizează prin:
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 3 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate cât și dobândirea rezultatelor învățării necesare completării ulterioare a studiilor liceale.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă. Condițiile în care stagiul de practică se desfășoară în unitatea de învățământ, sunt stabilite prin metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional.
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 3 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate cât și dobândirea rezultatelor învățării necesare completării ulterioare a studiilor liceale.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă. Condițiile în care stagiul de practică se desfășoară în unitatea de învățământ, sunt stabilite prin metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional.
Certificare
După finalizarea şi absolvirea învăţământului profesional, absolvenţii susţin examenul de certificare a calificării profesionale, examen care urmăreşte validarea dobândirii atât a rezultatelor învățării cheie, cât şi a rezultatelor învățării specifice practicării calificării respective. Absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 3 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Carieră
După dobândirea calificării profesionale de nivel 3, absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sau pot urma cursurile învățământului liceal. Dacă optează pentru ciclul superior al liceului filiera tehnologică, pot obține o dublă recunoaştere: profesională şi academică, ce permite, pe de o parte, dobândirea unei calificări profesionale de nivel superior (nivel 4 de calificare) şi, pe de altă parte, continuarea studiilor prin învăţământul postliceal (şcoala de maiştri sau şcoala postliceală) şi/sau prin învăţământul superior (pentru absolvenții de liceu cu diploma de bacalaureat).
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 751201 Brutar;
• 75202 Cofetar;
• 75203 Patiser;
• 75205 Operator la fabricarea produselor congelate de patiserie și panificație;
• 816027 Operator la fabricarea produselor făinoase;
• 816029 Operator la fabricarea biscuiților;
• 816030 Preparator napolitate;
• 818301 Mașinist la mașini de ambalat;
• 818302 Operator la mașina de etichetat.
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este data cu ttilu de exemplu. Absolvenții care dobândesc aceasta calificare pot practica și alte ocupații din domeniu, de același nivel sau nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 751201 Brutar;
• 75202 Cofetar;
• 75203 Patiser;
• 75205 Operator la fabricarea produselor congelate de patiserie și panificație;
• 816027 Operator la fabricarea produselor făinoase;
• 816029 Operator la fabricarea biscuiților;
• 816030 Preparator napolitate;
• 818301 Mașinist la mașini de ambalat;
• 818302 Operator la mașina de etichetat.
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este data cu ttilu de exemplu. Absolvenții care dobândesc aceasta calificare pot practica și alte ocupații din domeniu, de același nivel sau nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Documente
Materiale didactice
Centrul Național de Dezvoltare a Invățămîntului Profesional și Tehnic nu isi asuma responsabilitatea pentru originalitatea si continutul stiintific al materialelor, care este in raspunderea exclusiva a autorilor. Reproducerea materialelor menționate anterior este autorizată cu condiţia menţionării sursei. Materialele pot fi descărcate ca fişier sau pot fi tipărite numai pentru uz personal.
- X_Tehnologia produselor de brutarie si de patiserie 2_prof. Stan Maria.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si de patiserie 3_prof. Stan Maria.pptx
- X_ Tehnologia produselor de brutarie si de patiserie_prof. Stan Elena.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si de patiserie_prof. Stan Maria.pptx
- X_ Tehnologia produselor de brutarie si de patiserie_prof. Stan Maria.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si patiserie (CDL)_Stan Maria.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si patiserie (CDL)_Stan Maria 2.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si patiserie (CDL)_Stan Maria 3.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si patiserie (CDL)_Stan Maria 4.pptx
- X_Tehnologia produselor de brutarie si patiserie (CDL)_Stan Maria 5.pptx
Programe școlare
- CRR_cl X_inv prof_Industrie alimentara.pdf
- CRR_cl_IX_inv_prof_Industrie_alimentara.pdf
- CRR_inv prof_XI_Brutar-patiser-prepar prod fainoase.pdf
- CRR_stagii 720_Brutar-patiser prep prod fainoase.pdf